Preliminärt program för läsarresa med tidningen Dagen

Vy_Israel_slatten_P.jpg

Preliminärt dag för dag-program 3 – 12 november 2019

Dag 1 Söndag 3 november
Vi träffas på Arlanda mycket tidigt på morgonen för avresa med Norwegians direktflyg kl 07.00. När vi landar på Ben Gurionflygplatsen vid lunchtid kl 12.35 väntar vår guide Peter Lebenswerd på oss. Det blir en sen lunch i Jaffa innan bussen tar oss till vårt hotell vid Gennesarets sjö där vi äter middag och övernattar.

Dag 2 Måndag 4 november
Dagen ägnas åt en rundtur i norra Israel med stopp bland annat vid klostret på Karmelbergets topp där Elia med Guds hjälp besegrade Baalsprofeterna, Nasaret, där Jesus växte upp samt Bahaireligonens magnifika anläggning i Haifa.  Middag och övernattning på hotellet.

Dag 3 Tisdag 5 november
Vi börjar dagen med ett besök i Safed, centrum för den judiska mysticismen Kabbala, och fortsätter upp på Golanhöjderna, där vi blickar in över Syrien. Vi besöker utgrävningarna såväl i den gammaltestamentliga staden Dan som i Banias, där den romerska guden Pan dyrkades. Det blir en dag fylld av inte bara vackra naturupplevelser utan också med närkontakt med dagens konfliktladdade situation i regionen. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 4 Onsdag 6 november
Självklart ska vi göra en båttur på Gennesarets sjö och besöka de viktiga platserna runt sjön där Jesus var verksam. Saligprisningarnas berg blir i dubbel mening en höjdpunkt. I Kafarnaum ser vi resterna av såväl synagogan som Petrus hus och nere vid sjöstranden står vi på samma mark som Petrus när han fick frågan av Jesus: "Älskar du mig?"  Vi kommer fram till vårt hotell i centrala Jerusalem på kvällen och äter middag tillsammans.

Dag 5 Torsdag 7 november
Den första av två intensiva dagar i Jerusalem med omnejd, när vi besöker Betlehem, med Födelsekyrkan och möjlighet till att köpa souvenirer i en butik ägd av kristna palestinier, utgrävningarna av Davids stad med fascinerande inblickar i gammaltestamentlig historia samt Förintelsemuseet Yad Vashem, som inte lämnar någon oberörd. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 6 Fredag 8 november
Vi fortsätter att utforska Jerusalem. Besök på Olivberget, i Getsemane, i Gravkyrkan och vid Trädgårdsgraven står på programmet, liksom de judiska kvarteren och Västra muren. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 7 Lördag 9 november
Vi lämnar Jerusalem för en heldagsutflykt med besök vid Jesu dopplats Kasr Al-Yehud vid Jordanfloden, fästningen Masada, Qumran där Dödahavsrullarna hittades, och sist men inte minst bad i Döda havet. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 8 Söndag 10 november
Vi får en inblick i staten Israels 70-åriga historia med besök bland annat i Ben Gurions villa och Independence Hall i Tel Aviv.  På Bauhaus Center lär vi oss om stadsdelen ”White City” och dess intressanta arkitektur. Middag och övernattning på vårt hotell i centrala Tel Aviv, ett par hundra meter från en av Medelhavets bästa stränder.

Dag 9 Måndag 11 november
Matmarknaden I Tel Aviv är världsberömd och präglas av matkulturer från många olika länder varifrån människor invandrat till Israel. Där får vi en rundvandring med avsmakning av minst sju olika delikatesser. På eftermiddagen tar bussen oss till närbelägna Yafo, Bibelns Jaffa, där vi bland annat beser Simon Garvarens hus, där Petrus var gäst. Vi besöker också Yitzak Rabin Center för att lära oss mer om modern israelisk historia. Middag och övernattning på vårt hotell i Tel Aviv.

Dag 10 Tisdag 12 november
Denna sista dag har vi möjlighet till egna strövtåg i Tel Aviv och/eller några timmar på stranden. Vi lämnar hotellet med buss kl 14.30 och beger oss till flygplatsen för incheckning. Planet till Stockholm lyfter 18:10 och landar i Stockholm 22:05.